Shanghai World Expo Park Area B: Underground Space Integrated Development of Central SOEs Headquarters

Tianjin Cultural Center Underground Transportation Hub

Shanghai Metro 4-line Transfer Hub: Century Avenue Station

Integrated Development of Underground Space in the Financial District of Tianjin Yujiabao

Major Projects

Shanghai World Expo Park Area B: Underground Space Integrated Development of Central SOEs Headquarters

Shanghai World Expo Park Area B: Underground Space Integrated Development of Central SOEs HeadquartersShanghai World Expo Park B area of central enterprises headquarters underground space integrated development

Business Section:Underground Space Development
Location:Shanghai
Project Starting Date:12. 2011
Participating Mode:Design
Project Scale:Floor Area of 410,000 square meters

In accordance with the subsequent planning and development requirements, upon event completion, this area will be built into a municipal public activity center as a 21st century landmark, combining "premium exhibition, headquarters business, cultural exhibition, ecological habitat, tourism and leisure" together. STEC participated in the design of underground space of Central SOEs’ headquarters in Expo Park Area B, covering about 450,000 square meters. This area is located in the west side of the Expo with four major pavilions. 28 buildings in the area shall accommodate China Commercial Aircraft, Baosteel, State Grid and other 15 large central SOEs. Above the ground is a low-carbon green ecological public activity center, under the ground is a super large "underground city" complex. Area B has been built adjacent to the west of Metro Line 13 Expo Park Station. The shortest distance between the foundation pit and the metro station is only 11.9 meters, and the shortest distance with the regional tunnel is approximately 14.3 meters. The southern side Guozhan Road and Bocheng Road have a shared ditch which is only about 3 meters from the nearest sideline pit, the surrounding roads are distributed with numerous pipelines. The ditch is only 200 meters away from the Huangpu River. It is the nearest mega underground construction project in Shanghai so far. Faced with such a complicated construction environment, STEC made an overall construction plan of the foundation pit. We divided 6 pits into two parts according to the distance. We start from the far pit, and when its inner structure is completed, we adopt the interval method one after another to build the near pits to reduce the shifting and sinking impact of the construction on the metro station, so as to ensure the overall progress of the project. The construction pioneered a new model of planning, designing and constructing several buildings’ underground space together, providing valuable and replicable experience for developing underground space in Shanghai and even central China. It also offered useful insights for building a future city’s CBD.

 

Major Projects

Tianjin Cultural Center Underground Transportation Hub

Tianjin Cultural Center Underground Transportation HubTianjin cultural center underground transportation hub

Business Section:Underground Space Development
Location:Tianjin
Project Completion Date:05,2012
Participating Mode:Design
Project Scale: Floor Area of 198,000 square meters

Tianjin Cultural Center is renowned for its status as the city’s guest reception hall. Its underground transportation hub is the first in Tianjin to serve as public cultural facilities, involving bus hub; parking lots; rail transport; integrated development of underground space; underground energy center and overpass tunnels. During the design stage, the hub is based on scale, network and 3D means to organize transport interchanges and passenger evacuation. The hub is designed to meet the demand of "seamless connection" of various transportation modes in the cultural center to achieve a win-win situation of underground space and to establish an underground transportation system with comprehensive functions. We first proposed the idea of reserving metro station space for renovating into an underground parking lot, to avoid the impact of a subsequent metro station construction on the nearby environment and ground traffic. It also improved the efficiency of the underground project. Based on "low carbon" and renewable energy as the guiding principle in our design concept, establishing a centralized underground energy center; using ground source heat pump + ice thermal storage assisting municipal heating network to make full use of idle power resources, so that electrical consumption at peak hours will be reduced, operating cost will be cut and environment will be improved. We also introduced a new concept with integrated natural lighting, atrium and underground space together, to balance the underground space and ground view and be environmental-friendly and energy-saving at the same time.

Major Projects

Shanghai Metro 4-line Transfer Hub: Century Avenue Station

Shanghai Metro 4-line Transfer Hub: Century Avenue StationShanghai rail transit line 4 line transfer hub

Business Section:Rail Transport Station
Location:Shanghai
Project Completion Date:2008
Participating Mode:Managing Contractor
Project Scale:Floor Area of 36,300 square meters

Shanghai Metro Century Avenue Station Project is located in Shanghai Pudong New Area, at the intersection of Century Avenue, Dongfang Road, and Zhangyang Road, with floor area of 36,300 square meters. The Century Avenue Transfer hub is an efficient integrated and resource sharing station. The height of four stations formed the shape of the Chinese character "". In lieu of the traditional way of transfer, a "zero transfer hub" was achieved. This innovation not only reduces transfer time and distance, but also greatly improved passengers’ transit experience. Consolidating the surrounding environment conditions during construction, we first built separately then combined all the things together. We utilized the multi-door-shaped anti-floating beam to ensure the structure stability of the station. When constructing metro line 9 station’s foundation pit, we excavated section by section and adopted a steel-concrete supporting system to prevent line 2 and 4 stations from deforming, which ensured normal operation of metro stations. The project’s technical innovations not only fulfilled the lacking part of large-scale rail transit transfer station expansion project, but also accumulated much experience in large-scale construction projects. The success of the project bears testament to our construction techniques in underground expansion reaching an international level. Our research achievements can be widely promoted in the entire underground construction industry.

Major Projects

Integrated Development of Underground Space in the Financial District of Tianjin Yujiabao

Integrated Development of Underground Space in the Financial District of Tianjin YujiabaoThe comprehensive development of underground space in the Financial District of Tianjin

Business Section:Underground Space Development
Location:Tianjin
Project Completion Date:10,2014
Participating Mode:Design
Project Scale:Floor Area of 81,000 square meters

Tianjin Yujiabao financial district is located in the core area of Tianjin Binhai New District. It’s the third major financial district in China following Shenzhen Futian and Pudong Lujiazui. B1 is a commercial street, B2 and B3 are metro line B2 and B3’s interchange area. We take charge of Tianjin Yujiabao initial Lot 9 underground space’s preliminary design, construction drawing design, the peninsula ditch, underground space design of 3.86 square kilometers, and the first phase of the shared ditch project. In the overall design of underground space, we reserved space in advance for the surrounding basements connection to ensure the sustainable development of the region. Based on the principal of developing surface and underground integration, we set rail transport as the core objective and formed a three-dimensional framework to establish an integrated commercial system, enhancing the region’s value. When designing the metro line’s entrance, we tried upgrading the design method twice to create the environment, and to improve the quality. By constructing semi-sinking platform, the atrium’s underground space is designed with full natural ventilation and lighting. After the completion of the shared ditch, the underground pipelines of the financial district can be kept centralized in the "shared ditch," and completely reversed the past situation of messy pipelines everywhere.